RSS

Category Archives: Erti Kehidupan

Tourette Syndrome, Penyakit Kenan

How Tourette Syndrome Made Me The Teacher I Never Had

How Tourette Syndrome Made Me The Teacher I Never Had

Growing up with TS is never easy. It is important for people to understand that TS is not a behavior problem. It is a neurological disorder.
The people who have tics don’t choose to do them.
They don’t want to do them.
The hardest thing about living with TS is ignorance; it is the people who don’t know and those who don’t want to know.
Once others are educated, it makes those with TS feel a lot more at ease.
Also note that not everyone with TS curses. It is a bad stereotype that Hollywood has given the condition. The fact is that fewer than 10 percent of those with TS have this cursing which is called corporlalia.

Novel Front of The Class

Dipetik daripada novel hasil karya Brad Cohen, yang mana buku ini menceritakan kisah benar yang berlaku kepada beliau sendiri dan perjalanan hidup yang dilalui beliau. Sindrom tourette yang dialami bisa membuatkan beliau lemah semangat untuk ke sekolah kerana menjadi mangsa buli dan tidak disukai oleh guru-guru dengan kelakuan yang dikatakan menjengkelkan itu. Keadaan diburukkan lagi apabila ayahnya tidak dapat menerima kenyataan dengan penyakit yang dihadapi oleh anak lelakinya itu.

Tetapi kelakuan yang tidak mampu dikawal yang mana kadang-kadang berbunyi seperti anjing menyalak disertai pergerakan-pergerakan yang agak pelik itu tidak mematikan semangat beliau untuk berjaya. Malah beliau mampu menjadi diri sendiri dan mencapai impiannya untuk menjadi seorang pendidik kepada anak bangsa.

Ini adalah Tourette Syndrome

Sindrom ini adalah keadaan di mana ada sedikit masalah di otak dan saraf lalu menghasilkan bunyi-bunyi pelik dan gerakan-gerakan luar kawal. Keadaan ini tidak mampu dikawal oleh pesakit tersebut. Namun, beliau masih boleh hidup seperti manusia biasa. Penyakit ini tidak berjangkit dan apa yang mereka perlukan hanyalah penerimaan masyarakat sekeliling tentang itu hanya sedikit refleks yang dialami oleh mereka sepertimana manusia biasa tidak mampu menahan untuk bersin.

Dan saya menyarankan kalian menyaksikan filem ini, yang diadaptasi daripada novel Front of The Class.

front-of-the-class

A very very very inspiring movie.

“What can I learn from this Tourette syndrome?”

And his very cute pupils replied,
” You learn to keep going ”
” You learned not to let it stop you ”
” You learned not to let it win ”

” Can you frame that words to show until Monday? ” 😀 🙂

Semoga ini dapat membantu masyarakat sekeliling memahami keadaan mereka anak-anak anugerah Allah ini, dan tidak membalas kelakuan anak-anak dengan memarahi dan mengherdik mereka.

Di sini link artikel ustaz HASRIZAL tentang sindrom ini, namun tidak dapat diakses daripada blog beliau sendiri. KLIK DI SINI. Moga beroleh manfaat.

 
Leave a comment

Posted by on December 30, 2012 in Erti Kehidupan, Medicines

 

When You Ask, Listen Well !

Dengan Nama Allah

Sedikit apa yang mengesankan di hati saya, saya ingin kongsi kepada kalian yang membaca celoteh saya.

Seorang sahabat pernah menyatakan satu statement berbunyi ” When You Ask, Then Listen! ”

Setiap hari, sebanyak berbelas-belas kali kita meminta kepada dia.
Setiap fajar, setiap tengahari, setiap petang, setiap senja malahan sehinggakan setiap malam kita meminta-minta kepada dia.

Akan tetapi, banyak permintaan kita yang ditunaikan. Berkali-kali jawapan diberi, namun kita dengan angkuhnya menolak sebahagian pemberian-pemberian itu. Angkuhkan kita?

Permintaan kita itu berbunyi
” Tunjukkanlah aku ke jalan yang lurus ” 1:6

If he can, why don't I?

If he can, why don’t I?

Bilamana kita diajak pergi smart circle, diajak pergi kelas tafaqquh fid deen, diajak mendengar nasihat, diajak membaca buku-buku tertentu, kita menjawab
“tak pe lah bro, lain kali lah”
“alah, aku busy ni”
“takpe lah, tunggu cuti lah”
“ajak orang lainlah ”

Berpuluh-puluh kali malah ratusan kali kita meminta. Dan Dia juga menjawab, namun banyak yang kita abaikan.

Maka wahai saudaraku, sambutlah jawapan yang Allah hadiahkan kepada kita itu. Terimalah ajakan. Pergilah ke mana-mana yang bisa mendekat diri kita dengan Dia yang Maha Penyayang.

Kerana apa?
Kerana hidup ini bukan hanya sekali.

Ada kehidupan satu lagi yang mana nasibnya bergantung kepada bagaimana sambutan kita dengan Jawapan-jawapan yang Allah telah berikan kepada kita

Banyak manakah yang sudah kita semai untuk mendapatkan hasilnya di sana?

Marilah sama-sama kita menanam untuk masa depan yang lebih cerah dan membahagiakan

 
Leave a comment

Posted by on December 18, 2012 in Erti Kehidupan, Tazkiyatun Nafs

 

Kertas Putih Itu

Bismillahirrahmaanirrahiim
Dengan nama Allah saya mulakan

Muhammad Al-Amin saw bersabda ” Setiap anak yang dilahirkan itu adalah umpama kain putih (fitrah), ibu bapalah yang bertanggungjawab mewarnakan dan mencorakkannya, sama ada menjadi Yahudi, Nasrani dan Majusi … [Bukhari dan Muslim]

“Prof Dr Muhaya berkata ” Kanak-kanak bawah 6 tahun ni, otaknya akan install semua yg dia nampak, yg dia dengar. download tu laju je. jadi marilah kita download’kan yg bersih semata-mata untuknya ”

Ibnu Abbas meriwayatkan bahwa Rasulullah bersabda, “Ajarkanlah kepada anak-anak kalian pada permulaan bicaranya ucapan ‘laailaha illallah’ dan ajarilah ia agar di akhir hayatnya mengucapkan ‘lailalaha illallah’.”
sumber : http://halaqahkeluarga.wordpress.com/2012/02/22/islamic-parenting-usia-0-3-bahagian-6/

semoga Iffah jadi anak solehah ya pada abi, pada ummi, pada makcik-makcik dan pakcik-pakcik yang selalu main dengan Iffah, pada masyarakat, pada ummah dan pada Islam.

Biar jadi macam Umar yang soleh ini.
” Umar sekarang selalu nyanyi “ Mandi kerana Allah, makan kerana Allah, tidur kerana Allah, pakai baju kerana Allah, BO kerana Allah … ”
sumber : http://ourkhalifatullah.blogspot.com/2012/04/umar-first-sport-day.html

Wahai ibu, wahai bapa. Kalianlah yang mencorak kami.
Juga kepada bakal-bakal ibu dan bakal-bakal bapa. Kalian hari ini adalah kami pada masa hadapan.

dan saya akhiri post anak kecil yang comel ini dengan gambar yang paling comel dan pesanan daripada Abu Saif.

Kanak-kanak hanya beberapa tahun di peringkat usia.
Anak-anak, semenjak lahir, selagi hayat dikandung badan.
Semasa mereka comel, mereka anak-anak.
Semasa mereka kanak-kanak, mereka anak-anak.
Semasa mereka remaja, mereka anak-anak.
Semasa mereka dewasa, mereka anak-anak.
Semasa mereka menjadi ibu bapa kenapa anak-anak pun, mereka masih anak-anak.

sumber : http://saifulislam.com/?p=11411

Nota 1 : Kepada ibu-ibu dan bapa-bapa muda. Tolonglah! Tolonglah tambah ilmu keibubapaan anda. Kasihanilah anak-anak itu apabila ibu-ibu hanya mampu melahirkan, tapi tidak tahu nutrisi terpenting untuk mereka, tidak tahu kepentingan sinaran cahaya matahari untuk anak-anak yang baru lahir. Ya, saya kasihan melihat mereka sepanjang di round Paediatrics sebulan lalu.

Nota 2 : Namun, arahan Allah ini adalah yang lebih penting. “Wahai orang beriman, selamatkanlah diri kamu dan ahli keluarga kamu dari api neraka.” At-Tahrim : 6

Nota 3 : Motivasi untuk bapa-bapa. klik sini

Nota 4 : Allahumma baariklana fi Rajab wa Sya’ban waballighna Ramadhan

 
Leave a comment

Posted by on June 28, 2012 in Erti Kehidupan, Medicines

 

Hanya Hari Ini

Kerana hanya hari ini yang menjadi milik anda.
Mari ambil iktibar.
Mari memeotivasikan diri

🙂

 
Leave a comment

Posted by on July 15, 2011 in Erti Kehidupan, sharing is caring

 

Dia tetap di situ…

where am i right now? where are u too?

Bismillahirrahmaanirrahiim

Hari ini

Hari untuk saya menghitung-hitung hari yang berbaki
menghisab amalan
melihat masa lalu
merancang masa depan

Kerana hari itulah seorang ibu bersabung nyawa selepas 9bulan setengah menanggung segala komplikasi membawa satu nyawa di dalam rahimnya
dan  hari itu juga Allah membenarkan nyawa yang telah ditiupkan roh ke atasnya untuk keluar melihat dunia.

Seharusnya pada hari ini saya berterima kasih sebanyak-banyaknya kepada ibu saya. Kalau bukan kerana dia yang menanggung keperitan, menempuh kesulitan, maka tiadalah saya hari ini.

Dan seharusnya juga saya bersyukur seinfiniti syukur kepada Yang Maha Pencipta, kerana Dialah yang mentakdirkan saya dapat hidup di dunia ini, menghirup udara bersih di mana saya berada sekarang.

Sudah 21 tahun berlalu
Apa yang sudah saya buat?
Sudah cukup hambakah saya?
Sudah cukup anakkah saya ?
Sudah cukup pelajarkah saya?
Sudah cukup sahabatkah saya?

Seorang teman pernah berkata

” Makin lama kita hidup ni, makin banyak hak Allah yang perlu kita tunaikan”

Apa maksudnya tu?

” Kearna makin bertambah usia kita, makin lama kita hidup, lebih banyak nikmat yang kita kecapi. maka, banyaklah nikmat yang perlu kita syukuri, banyaklah ibadah yang perlu kita tingkatkan “

Ya, sangat setuju dengan kata-kata di atas.

Biarlah kali ini saya tujukan post ini untuk ibu saya. Sebenarnya tiada ayat yang mampu menggambarkan ibu itu. Walaupun dia bukanlah ibu yang terhebat di dunia, namun biarlah saya katakan dia antara ibu-ibu yang terhebat. Setiap kali saya telefon, jarang saya dapat bersembang lama seperti orang-orang lain. Kerana setiap kali itulah, dia sedang memandu untuk membantu manusia-manusia lain memahami erti islam sebenar, acap kali waktu saya call memang waktu itu dia sedang memandu, sehinggakan pernah sekali dia suruh saya stop perbualan kerana mahu tukar gear 😦 . Sewaktu ibu-ibu lain sibuk berfb, waktu itulah dia bermesyuarat, waktu ibu-ibu lain sibuk mencuba resepi-resepi baru, waktu itulah dia sedang berbincang untuk masa depan anak-anak harapan, dan saya terpaksa menghentikan perbualan telefon.

la ridhaaillahi illa fi ridhaail waaliadaiini

Waktu ibu-ibu lain tidak membenarkan anak perempuannnya keluar rumah, namun anak perempuannya itu dibenarkan berkelana walaupun berseorangan dari timur hingga ke utara malaysia. Kerana dia tahu ke mana anaknya itu keluar.  Dan dia serahkan anaknya itu kepada Allah kerana dia yakin bahawa Allahlah yang akan menjaganya, memelihara keselamatannya.

Sungguh saya masih ingat waktu itu, epidemik H1N1, dia tetap membenarkan saya keluar tetapi diarahkan anaknya ini memakai ‘mask’. By hook or by crook, sebelum naik bas, dari satu farmasi ke satu farmasi mask dicari, banyak yang dah habis stok, akhirnya alhamdulillah ada jugak mask di farmasi seterusnya 🙂 . Beli jugaklah walaupun mahal.

Satu ketika, saat melihat ibu berehat selepas kepenatan, saya berkata kepada diri sendiri “Adakah aku juga begini nanti? “. Saya tahu dia penat, saya tahu dia juga tahu. Tapi ibu tetap melaksanakan amanah Allah, dalam kepenatan, dalam kelesuan. Selagi tenaga masih bersisa, selagi waktu masih ada :(. Aku bersaksi ya Allah, dia terus menerus berkerja untukMu :(.

Sesungguhnya apabila kamu sangat-sangat mengasihi ibu bapamu kerana sayangnya mereka kepadamu, ketahuilah bahawa kasih sayang mereka itu adalah percikan daripada kasih sayang Allah. Maka sayanglah kamu kepada Allah lebih daripada kamu sayangkan ibu bapamu. Kalau susah sangat nak rasa sayang pada Allah, ingatlah kasih sayang ibu bapamu itu, dan ketahuilah kasih sayang Allah adalah lebih besar bahkan lebih besar dan lebih luas daripada kasih sayang mereka.

Dia tetap di situ, meneruskan kerja-kerja yang mulia itu. Namun sudahkah saya bersungguh-sungguh sepertinya? 😦 Rabbi yassir wala tu’assir. Moga Allah limpahi seluruh rahmatnya dan kasih sayangnya kepadamu. Amin

Nota 1 : Menangis baca cerita ibu hebat ini. Di sini. Moga kalian mendapat manfaat.

 
Leave a comment

Posted by on June 16, 2011 in Cerita Hati, Erti Kehidupan

 

Perasaan itu

Assalamualaikum warahmatullah

Dengan nama Allah  saya mulakan

Apa khabar kalian? Apa khabar hati-hati kalian? Masih berfungsikah? Masih sensitifkah?
Moga hati-hati itu masih sensitif bahkan bertambah sensitif dengan teguran daripada NYA.

expressionless

Bila difikir-fikirkan, bila di muhasabah, ada sampai satu ketika rasanya diri ini hidup tanpa sebarang perasaan. Hanya membiarkan diri dibawa arus rutin hidup.

Orang bangun pagi, kita pun bangun,
azan berkumandang, kita pun solat
orang pergi kuliah, kita pun pergi,
ada dateline buat assignment, siapkan saja,
kalau nak exam, study study study,
tiba giliran masak, masak..

Namun, sebenarnya hidup itu perlu dilalui dengan perasaan. Perasaan kehambaan kepada TUHAN. Perasaan kekerdilan kepada Tuhan, perasaan berdosa kepada Tuhan. Perasaan CINTA kepada sahabat, perasaan CINTA kepada yg melahirkan kita [IBU], perasaan CINTA kepada yg menjaga mendidik kita dari kecil [abah]Perasaan CINTA kepada Rasulullah swt yg sangat sangat sangat mencintai kita, mencintai kita yg baru sedikit cuba melaksanakan amanah baginda.

“ Wahai saudaraku yang budiman, kehidupan yang fana ini harus dilalui dengan ruh dan perasaan. Tanpanya ia akan dilalui tanpa kekuatan dan kedalaman keazaman yang membulat. Anta tahu, kehidupan ini harus dilalui dengan sesuatu yang akan menguatkannya sehingga ia akan mengakar hati antum untuk terus meneguh dan cekal walaupun dipukul badai yang dahsyat.”


Manusia hidup dengan jiwa dan perasaan.

Sesungguhnya perasaan itu tak mampu diungkapkan dengan kata-kata

Alhamdulillah, itu sedikit rasa hati pada hari ini dan sedikit muhasabah setelah menyedari hari-hari lepas dilalui dengan tanpa perasaan.

Maka,
solatlah dengan penuh perasaan,
bacalah Al-Quran dengan perasaan itu,
hiduplah dengan berperasaan,
lihatlah manusia-manusia sekeliling dengan penuh perasaan kasih sayang mahu sama-sama ke syurga, dan seterusnya lukakanlah jahiliyyah yang mencengkam, biarpun sedikit demi sedikit, seguris demi seguris.

The Foundation of  HAPPINESS is MAHABBATULLAH

Nota 1 : Jika hatimu sudah usang, dirasakan hati itu sudah tidak berfungsi, mintalah dari Allah dikurniakan hati yang baru

Bila jumpa cikgu, cikgu cakap Kullu ‘Aaamun wa entum bikhaiir. Sekarang sudah jamadul thaani. Then followed by rajaan, syaaban and Ramadhan
Allahumma ballighnaa Ramadhaan

 
Leave a comment

Posted by on May 19, 2011 in Cerita Hati, Erti Kehidupan

 

Salam Terakhir II [updated]

Bismillah Arrahmaan Arrahiim

Tentang mati.
Post sebelum ini hanya menceritakan tentang peristiwa.
Biarlah kali ini kita ambil iktibar, kita ambil pengajaran untuk penerusan hidup kita yang masih berbaki.

Baru-baru ni sering teringat Iman. Ingat perangai dia, ingat cara dia tanya soalan pada doktor. Ingat cara dia belajar. Dan macam-macam berkaitan dengan seorang insan bernama Nurul-Iman yang pernah muncul dalam kehidupan saya.

Sejak mula masuk sem baru ni, waktu kelas praktikal, doktor selalu tanya tentang dia, yang nombor pelajarnya 165
“why is she absent?
hiyya musy mauguud
why? is she  in malaysia?
no, she passed away .
………….        [orang Arab ni tak faham agaknya maksud passed away 😦 ]
heyya maatit. albaqaa’ lillah
what is the reason?
carbon monoxide poisoning
ooo”

Bila dilihat, difikir-fikirkan, dimuhasabah, banyak sangat perkara yang Allah maksudkan di sebalik takdir yang telah Dia tentukan.  Ada manis sebenarnya dalam kelat itu.

sekuntum kemboja

Benarlah kata-kata ‘ulama’ “Cukuplah Mati itu sebaga Peringatan”. Bila nak mencuri, nak buat maksiat, nak buat jahat, nak malas, nak buang masa dan tiba-tiba tengah kita buat benda tu kita terfikir yang kita akan mati, semua perkara yang kita nak buat tu takkan jadi buat. Sebab apa? Sebab semua orang mesti nak waktu Allah tarik nyawa dia sedang dia melakukan kebaikan.

Kisah ini diriwayatkan daripada Ibnu Umar r.a. bahawa telah datang seorang lelaki Ansar bertemu Rasulullah yang sedang berkumpul dengan para sahabat baginda, lalu lelaki itu bertanya, “Siapakah yang paling cerdik dan mulia wahai Rasulullah?” Lantas baginda bersabda, “Secerdik-cerdik manusia ialah orang yang paling banyak mengingati mati serta yang gigih membuat persiapan menghadapi kematian itu. Merekalah orang yang paling cerdik. Mereka meninggalkan dunia dengan kemuliaan dan menuju akhirat dengan keagungan.”
(Riwayat Ibnu Majah dan Abi al-Dunya).


Iman suka lagu ini.

Sebenarnya bukanlah Iman sahaja orang yang rapat dengan saya yang telah pergi. Baru-baru ini sewaktu pulang ke Malaysia, jiran terdekat dan antara mak cik yang paling rapat dengan ibu dan adik saya, pun Allah panggil dia pulang. Dan 3 tahun lepas ibu saudara yang paling rapat dengan kami sekeluarga, yang masih dalam pantang, meninggalkan anak kecil yang baru dilahirkannya beberapa hari sebelum itu. Sayu melihat anak kecil itu menjadi yatim.

Post ini tiada niat mahu sedih-sedih, sekadar mengingatkan diri yang selalu lupa bahawa semuda mana pun kamu, sebesar manapun cita-citamu, sehebat manapun dirimu, sedarlah apabila tiba satu masa yang memang Allah tetapkan itu ajalmu, maka itulah akhirnya.

Oleh itu, saya menyeru keras diri saya, bersedialah untuk hari matimu wahai diri!!

Nota 1 : Seronok bersembang dengan kamu yang sedang bercuti, my friend 🙂 !
Looking forward to talk with you again.

Nota 2 : How about You? How is your race?

Nota 3 : Tak ada masa atau tak penting? 

Nota 4 : Hiduplah dengan nilai iman, oleh cikgu AB

Nota 4 : Yesterday, after my group and I presented the anatomy assignment in front of Dr Ayman, then goes the same question, followed by the same answer. Then he asked again ” Is the words ‘passed away’ mean died? ” ” Yes professor 😦 “.
Then we went to the lecture hall, some of us said “haduuh, memang orang Arab tak faham la maksud passed away tu….” “aah la ” “dah tu? nak sebut she’s dead?? kasar sangat la… 😦 ”
Today is 1st May.

Life goes on…

 
2 Comments

Posted by on April 27, 2011 in Erti Kehidupan