RSS

Kertas Putih Itu

28 Jun

Bismillahirrahmaanirrahiim
Dengan nama Allah saya mulakan

Muhammad Al-Amin saw bersabda ” Setiap anak yang dilahirkan itu adalah umpama kain putih (fitrah), ibu bapalah yang bertanggungjawab mewarnakan dan mencorakkannya, sama ada menjadi Yahudi, Nasrani dan Majusi … [Bukhari dan Muslim]

“Prof Dr Muhaya berkata ” Kanak-kanak bawah 6 tahun ni, otaknya akan install semua yg dia nampak, yg dia dengar. download tu laju je. jadi marilah kita download’kan yg bersih semata-mata untuknya ”

Ibnu Abbas meriwayatkan bahwa Rasulullah bersabda, “Ajarkanlah kepada anak-anak kalian pada permulaan bicaranya ucapan ‘laailaha illallah’ dan ajarilah ia agar di akhir hayatnya mengucapkan ‘lailalaha illallah’.”
sumber : http://halaqahkeluarga.wordpress.com/2012/02/22/islamic-parenting-usia-0-3-bahagian-6/

semoga Iffah jadi anak solehah ya pada abi, pada ummi, pada makcik-makcik dan pakcik-pakcik yang selalu main dengan Iffah, pada masyarakat, pada ummah dan pada Islam.

Biar jadi macam Umar yang soleh ini.
” Umar sekarang selalu nyanyi “ Mandi kerana Allah, makan kerana Allah, tidur kerana Allah, pakai baju kerana Allah, BO kerana Allah … ”
sumber : http://ourkhalifatullah.blogspot.com/2012/04/umar-first-sport-day.html

Wahai ibu, wahai bapa. Kalianlah yang mencorak kami.
Juga kepada bakal-bakal ibu dan bakal-bakal bapa. Kalian hari ini adalah kami pada masa hadapan.

dan saya akhiri post anak kecil yang comel ini dengan gambar yang paling comel dan pesanan daripada Abu Saif.

Kanak-kanak hanya beberapa tahun di peringkat usia.
Anak-anak, semenjak lahir, selagi hayat dikandung badan.
Semasa mereka comel, mereka anak-anak.
Semasa mereka kanak-kanak, mereka anak-anak.
Semasa mereka remaja, mereka anak-anak.
Semasa mereka dewasa, mereka anak-anak.
Semasa mereka menjadi ibu bapa kenapa anak-anak pun, mereka masih anak-anak.

sumber : http://saifulislam.com/?p=11411

Nota 1 : Kepada ibu-ibu dan bapa-bapa muda. Tolonglah! Tolonglah tambah ilmu keibubapaan anda. Kasihanilah anak-anak itu apabila ibu-ibu hanya mampu melahirkan, tapi tidak tahu nutrisi terpenting untuk mereka, tidak tahu kepentingan sinaran cahaya matahari untuk anak-anak yang baru lahir. Ya, saya kasihan melihat mereka sepanjang di round Paediatrics sebulan lalu.

Nota 2 : Namun, arahan Allah ini adalah yang lebih penting. “Wahai orang beriman, selamatkanlah diri kamu dan ahli keluarga kamu dari api neraka.” At-Tahrim : 6

Nota 3 : Motivasi untuk bapa-bapa. klik sini

Nota 4 : Allahumma baariklana fi Rajab wa Sya’ban waballighna Ramadhan

 
Leave a comment

Posted by on June 28, 2012 in Erti Kehidupan, Medicines

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: