RSS

Monthly Archives: April 2011

Salam Terakhir II [updated]

Bismillah Arrahmaan Arrahiim

Tentang mati.
Post sebelum ini hanya menceritakan tentang peristiwa.
Biarlah kali ini kita ambil iktibar, kita ambil pengajaran untuk penerusan hidup kita yang masih berbaki.

Baru-baru ni sering teringat Iman. Ingat perangai dia, ingat cara dia tanya soalan pada doktor. Ingat cara dia belajar. Dan macam-macam berkaitan dengan seorang insan bernama Nurul-Iman yang pernah muncul dalam kehidupan saya.

Sejak mula masuk sem baru ni, waktu kelas praktikal, doktor selalu tanya tentang dia, yang nombor pelajarnya 165
“why is she absent?
hiyya musy mauguud
why? is she  in malaysia?
no, she passed away .
………….        [orang Arab ni tak faham agaknya maksud passed away 😦 ]
heyya maatit. albaqaa’ lillah
what is the reason?
carbon monoxide poisoning
ooo”

Bila dilihat, difikir-fikirkan, dimuhasabah, banyak sangat perkara yang Allah maksudkan di sebalik takdir yang telah Dia tentukan.  Ada manis sebenarnya dalam kelat itu.

sekuntum kemboja

Benarlah kata-kata ‘ulama’ “Cukuplah Mati itu sebaga Peringatan”. Bila nak mencuri, nak buat maksiat, nak buat jahat, nak malas, nak buang masa dan tiba-tiba tengah kita buat benda tu kita terfikir yang kita akan mati, semua perkara yang kita nak buat tu takkan jadi buat. Sebab apa? Sebab semua orang mesti nak waktu Allah tarik nyawa dia sedang dia melakukan kebaikan.

Kisah ini diriwayatkan daripada Ibnu Umar r.a. bahawa telah datang seorang lelaki Ansar bertemu Rasulullah yang sedang berkumpul dengan para sahabat baginda, lalu lelaki itu bertanya, “Siapakah yang paling cerdik dan mulia wahai Rasulullah?” Lantas baginda bersabda, “Secerdik-cerdik manusia ialah orang yang paling banyak mengingati mati serta yang gigih membuat persiapan menghadapi kematian itu. Merekalah orang yang paling cerdik. Mereka meninggalkan dunia dengan kemuliaan dan menuju akhirat dengan keagungan.”
(Riwayat Ibnu Majah dan Abi al-Dunya).


Iman suka lagu ini.

Sebenarnya bukanlah Iman sahaja orang yang rapat dengan saya yang telah pergi. Baru-baru ini sewaktu pulang ke Malaysia, jiran terdekat dan antara mak cik yang paling rapat dengan ibu dan adik saya, pun Allah panggil dia pulang. Dan 3 tahun lepas ibu saudara yang paling rapat dengan kami sekeluarga, yang masih dalam pantang, meninggalkan anak kecil yang baru dilahirkannya beberapa hari sebelum itu. Sayu melihat anak kecil itu menjadi yatim.

Post ini tiada niat mahu sedih-sedih, sekadar mengingatkan diri yang selalu lupa bahawa semuda mana pun kamu, sebesar manapun cita-citamu, sehebat manapun dirimu, sedarlah apabila tiba satu masa yang memang Allah tetapkan itu ajalmu, maka itulah akhirnya.

Oleh itu, saya menyeru keras diri saya, bersedialah untuk hari matimu wahai diri!!

Nota 1 : Seronok bersembang dengan kamu yang sedang bercuti, my friend 🙂 !
Looking forward to talk with you again.

Nota 2 : How about You? How is your race?

Nota 3 : Tak ada masa atau tak penting? 

Nota 4 : Hiduplah dengan nilai iman, oleh cikgu AB

Nota 4 : Yesterday, after my group and I presented the anatomy assignment in front of Dr Ayman, then goes the same question, followed by the same answer. Then he asked again ” Is the words ‘passed away’ mean died? ” ” Yes professor 😦 “.
Then we went to the lecture hall, some of us said “haduuh, memang orang Arab tak faham la maksud passed away tu….” “aah la ” “dah tu? nak sebut she’s dead?? kasar sangat la… 😦 ”
Today is 1st May.

Life goes on…

Advertisements
 
2 Comments

Posted by on April 27, 2011 in Erti Kehidupan

 

Maafkanlah

Tak punya masa untuk berceloteh panjang, dan sebelum saya senyap selepas ini. So, tengoklah video ni.
Enjoy it ! 🙂

Oh, saya mahu La Tahzan, Dr Aidh Al-Qarni versi Indonesia yang berhard cover 🙂

Nota 1 : Allah boleh mengampunkan beribu-ribu dosa yang dilakukan oleh jutaan hamba-hambanya. Kita? Maafkanlah..

Nota 2 : The only constant thing in life is change

 
Leave a comment

Posted by on April 21, 2011 in Pujangga Hukama', Tazkiyatun Nafs

 

And The Struggle Continues

Alhamdulillah Alhamdulillah Alhamdulillah

Fuh, selesai sudah program transisi kepimpinan Perubatan Cawangan Iskandariah 2011. Sekarang, sila bekerja keras untuk exam microbiology esok.

jom belajar kitaran hidup chlamydiareally, it is not a flower. it is a bacteria. please avoid it

Baru-baru ini Allah beri saya lalui dua fasa yang berbeza. Satu, fasa yang sangat-sangat lapang. Permulaan semester, tiada kelas praktikal, lecture pulak semuanya intro. Dua, diberi taklifan untuk menguruskan, melancarkan perjalanan program transisi kepimpinan PCI. Oh, waktu tu baru nak menyesal banyaknya masa lapang yang disia-siakan. Walaubagaimanapun, sejuta syukur saya hulurkan kepadaNya kerana dengan itu baru saya betul-betul hargai dan nikmati waktu-waktu yang sedikit lapang di celah-celah kesibukan. Alhamdulillah ya Allah. Biarlah waktu itu waktu yang lebih saya hargai, biarpun sibuk biarpun sempit asalkan diisi dengan perkara yang bermanfaat untuk Islam, tak dibazirkan untuk perkara-perkara picisan semata.

Benarlah sabda baginda

“ Ada dua nikmat, di mana banyak orang yang tertipu dengan keduanya; nikmat sihat dan waktu lapang ”
(H.R Bukhari dari Ibnu Abbas)

Kepada seluruh ahli jawatankuasa program transisi kepimpinan PCI 2011 ini, jutaan terima kasih diucapkan kerana bersungguh-sungguh melaksanakan amanah kalian. Moga Allah redha

pseudoMTC

Tertarik dengan kata-kata presiden PERUBATAN pusat saudara Syafiq Hamdani

Kalian yang memilihi barisan-barisan ahli jawatankuasa tertinggi PCI, tidaklah terus terlepas tanggungjawab anda. Seharusnya andalah penggerak agenda, sepatutnya anda membantu mereka

Tarbiyah itu perlu ada dalam setiap penjuru, setiap inci ahli PERUBATAN, supaya lahir Muslim profesional kelahiran universiti dari tanah anbiya’ ini

Alhamdulillah, digelar pelajar proaktif, hasil undian daripada sahabat-sahabat satu batch. Terima kasih kepada kalian. Namun, setelah direfleksi, itu sebenarnya hanya sekadar penilaian manusia. Lama diri ini memikirkan apakah maksud proaktif. dihitung-hitung, disemak-semak banyak lagi hak-hak Allah yang tak tertunai, hak-hak Rasulullah, hak-hak Islam, keluarga bahkan manusia di sekeliling saya yang belum tersempurna dilaksanakan. Belum proaktif lagi saya dengan Allah, dengan study. Astaghfirullahal’azhiim.

Seronok dapat kenal Nihal dan sembang dengan kak Oney. Dapat jugak peluang dengar bicara presiden perubatan 2011/2012. 

Nota 1 : Sahabat saya dalam kesusahan. Saya doakan kamu ya dan Allahlah sebaik-baik penolong.

Nota 2 : As the title said ; and the struggle continues

Nota 3 : Takziah dan takziah dihulurkan kepada pemegang-pemegang amanah Allah itu. Selamat menjalankan tugas. Tsunami visi, revolusi aksi

Nota 4 : Saya suka pandangan kak Ami Farhani ini. Nak baca? Klik sini

 
2 Comments

Posted by on April 15, 2011 in Medicines, sharing is caring