RSS

Tak Mahu Anak-anak Menjadi Anak Yatim

28 May

“Bukanlah anak yatim itu anak yang tidak beribu atau berbapa tetapi anak yatim itu ialah anak yang ibubapanya terlalu sibuk”

Ya itulah sebahagian dari kata-kata penyair yang saya tidak ingat sepenuhnya tetapi sekadar itupun sudah cukup untuk menggambarkan pada kita betapa ramainya anak-anak yang membesar dalam keadaan ‘yatim’ hari ini.

Saya selalu mengendalikan program-program untuk ‘pelajar berisiko’. kadang-kadang saya tanyakan pada guru sekolah yang terlibat “Mana pelajar yang paling bermasalah?”. Apabila berkesempatan saya cuba duduk disebelahnya untuk tanya serba sedikit latarbelakangnya.
“Ayah kerja apa?”,
“Ayah berniaga”.
“Ayah sibukke?”
“Sibuk.”,
“Selalu ke jumpa ayah?”
“Jarang-jarang jumpa”

Itulah sedikit gambaran jawapan yang biasa saya terima. Kebanyakan pelajar memiliki background yang sama; ayah sibuk. ibu sibuk…mungkin kerjaya ibubapa mereka berbeza tetapi hakikatnya kedua ibubapa mereka memang sibuk.

Dua hari lepas saya berbual dengan anak jiran yang hampir setiap hari datang kerumah saya (umurnya sebaya anak sulung saya, 9 tahun). Biasanya balik sekolah saja dia akan terus kerumah saya, maghrib balik sekejap kemudian datang semula lepas maghrib untuk mengaji al Quran dan biasanya balik dekat-dekat pukul 10…itupun bila disuruh balik.

“Amin! (bukan nama sebenar) Boleh pakcik sembang-sembang sikit?
Dia mengangguk senyum.
“Ayah Amin kerja kat mana?”
“kerja kat syarikat XYZ”
“Biasa ayah balik pukul berapa?”
“sekarang ni, hari-hari ayah balik pukul satu”
“Satu tengahari? (Saya agak terkejut, ye la kerja apa sekerat hari sahaja)
“Bukan, satu pagi”
“Hari-hari ke?”
“Ya hari-hari”
“Mak Amin kerja jugak ke?”
“Mak kerja kat kedai komputer”
“Kedai komputer sendiri ke mak kerja dengan orang lain” (Kalau kedai sendiri, tentu maknya Businesswomen = busy+ness+woman)
“Kedai mak sendiri”
“Ooo” saya mengangguk, hati saya mula terasa sayu apabila melihat airmukanya mula berubah bila berbincang tentang kerja mak ayahnya.
“Biasanya mak balik pukul berapa?”
“Biasanya mak balik malam, kadang-kadang je mak balik petang”
“Habis tu Amin duduk dengan siapa di rumah?”
“Dengan kak long dan bibi” (kak long tu kakak kembarnya dan kedua-duanya selalu kerumah saya dan jarang berpisah).
“Amin selalu tak rasa sunyi?” Saya mula tanyakan soalan yang menyentuh emosi.
“Sunyi” Jawabnya dengan nada yang agak sedih.
“Kalau sunyi, Amin buat apa?”
“Amin main dengan kak long?”
“Amin rasa sedih tak?” Airmukanya mula berubah.
“Sedih”
“Kalau sedih Amin buat apa?”
“Kadang-kadang Amin telefon mak, tanya mak, bila mak nak balik, mak kata nanti mak balikla”

Itulah sebahagian dialog saya dengan kanak-kanak yang baru berumur 9 tahun. Umur yang memerlukan perhatian dan kasih sayang. Amin mungkin tidak merayau merata kerana hanya ke rumah saya kerana itu saja yang dibenarkan oleh ibubapanya, apabila saya tahu yang dia tak tak tahu baca al Quran maka setiap malam saya minta anak-anak saya mengajar mereka al Quran. Anak lelaki saya ajarkan yang lelaki dan anak perempuan saya ajar kembar perempuannya…kerana isteri saya pun tidak sihat dan saya pun selalu ada program waktu malam. Tetapi bagaimana pula yang anak-anak bebas kemana saja dalam keadaan tidak ada didikan. Cuba banyngkan lagi 8 tahun apabila umur mereka “sweet 17”. Ketika jiwa bergelora, kecenderungan jantina mula aktif…. Adakah kita masih nak menyalahkan remaja-remaja berisiko ini atas apa yang sedang berlaku?

— cerita di atas adalah  Luahan seorang ayah tentang masa depan muda mudi hari ini dan akan datang. anak-anak yang tidak menjadi itu adalah tanda kecuaian si ibu dan bapa.. petikan dari sini klik

memikirkan tentang masa depan. saya tak mahu anak-anak saya nanti menjadi anak yatim.  pernah terfikir bahawa saya tak sepatutnya memilih bidang ini. bidang yang memang orang maklumlah, keluarga akan ditinggalkan, semua akan diketepikan, kerjaya yang diutamakan

Allah knows the best. terus bergerak ke depan. masa depan itu Allah yang tentukan.

nota 1 : cerita di atas adalah petikan dari sini : http://my.opera.com/azmibhr/blog/ratapan-anak-yatim

nota 2 : a medical life. menarik untuk dibaca, sila klik ya

note 3 : teringin juga mendengar bicara doktor hatta tu. bila ya beliau mahu datang lagi

nota 4 : doakan lagi untuk mereka. doa lagi biar Allah hancur lumatkan manusia terlaknat tu, doa qunut nazilah. klik di sini. jangan putus menembak doa. update lagi dan  latest. dan yang paling menarik : seorang lagi kembali kepada fitrah.

nota 5 : perkongsian pengalaman bersama VIVA PALESTINA.

nota 6 : vidoe ini sewaktu rombongan itu di’blocked’ di sempadan mesir. the latest convoy in december 2009.

-min qalbi ila qalbikum. wallahi satuhaasibuuun.

note 6: mungkinkah, ini yang bakal mereka hadapi lagi?

Allah, bantu bapa-bapa kami itu ya Allah…..

 
7 Comments

Posted by on May 28, 2010 in Cerita Hati, Erti Kehidupan, free filistine

 

7 responses to “Tak Mahu Anak-anak Menjadi Anak Yatim

  1. hood_sunny

    May 28, 2010 at 13:14

    Jika takut dilanda badai, jgn berumah ditepi pantai @-@

    Allah kuatkan kami, lindungi kami dari putus asa dan rasa malas..
    ameen~

     
    • najiyuddeen

      May 28, 2010 at 16:19

      Allah knows the best
      but only if we run out all our efforts

       
  2. Nama saya fathi

    May 29, 2010 at 06:23

    Moga usaha membantu anak jiran
    mendapat ganjaran yang besar di sisi
    ALLAH SWT.

     
  3. najiyuddeen

    June 4, 2010 at 17:24

    hurmm, pembetulan..

    cerita di atas adalah copy paste dari blog cikgu azmi di sini http://my.opera.com/azmibhr/blog/ratapan-anak-yatim

    isi post itu cuma memikirkan masa depan saya
    bagaimanakah??

     
  4. Nama saya fathi

    June 4, 2010 at 20:35

    oh.
    insyaALLAH jika kesedaran
    diiringi usaha
    dan keikhlasan.
    cerah masa depan.
    kalau tak di dunia di akhirat.

     
  5. saya anak soleh

    June 6, 2010 at 10:14

    masya Allah fathi..
    peringatan yg sgt bermakna…

     
  6. najiyuddeen

    June 7, 2010 at 05:09

    to fathi
    syukran for the words
    the most important here is to work that words
    that is the hardest thing

    to saya anak soleh
    ya, sgt bermakna
    tunggu nak buat je

     

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: